Bezig met laden...

Over de klomp

Klompen: iedereen weet wat het zijn en hoe ze er uitzien. Terwijl ze veel minder gedragen worden dan vroeger en de klompendrager een uitstervend ras is. En dat terwijl het nog niet zo lang geleden, 1950, is dat bijna iedereen een paar klompen had en daar dagelijks op liep. Er waren in die tijd dan ook veel klompenmakers die allen hun eigen modellen maakten en die in een vaak bonte variatie van kleuren en versieringen maakten. De grote verscheidenheid aan klompen van vroeger en van nu is een waardevol deel van het cultuur-historisch erfgoed van volken uit de hele wereld. Vandaar de internationale, veelzijdige collectie van het museum.

Klompendatabase

Help ons, word conservator van onze collectie!
Onze volledige collectie klompen en gereedschappen staat online. Maar er zijn nog veel klompen en gereedschappen waar we geen maker of jaar van weten, of waar we nog meer informatie over willen. We zoeken daarom mensen die meer weten en de moeite willen nemen om ons dit te melden. Zo kunnen we onze database compleet maken, en kunnen mensen van over de hele wereld bij ons terecht voor volledige informatie over het erfgoed van klompen en gereedschappen.
U kunt hier onze database bekijken en doorzoeken.

De database is te doorzoeken op bijvoorbeeld afkomst, materiaal, maker en techniek.
Wilt u ons een e-mail ([email protected]) sturen als u aanvullende informatie heeft? Voor de meest waardevolle bijdragen verloten we jaarlijks drie keer het boek “Europese klompen, geschiedenis en verscheidenheid”.

Wilt u meer weten over de grote collectie(s) klompen die in depot staan? Stuur dan een e-mail met uw vraag naar [email protected].

Klompenverhalen

 

Museumarchief

Inventaris van het archief van Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes - 1985 – 2010
Het archief van het museum is toegankelijk voor belangstellenden. Wilt u onderzoek doen in het archief van de Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes? Dient u dan een schriftelijk verzoek in bij het bestuur van de Stichting via post of e-mail. Het bestuur beslist en houdt contact met u. Zij verbinden u door naar de archivaris en/of conservator, zodat er afspraken gemaakt kunnen worden. Fysieke toegang tot het archief is in het huidige pand niet mogelijk: De archivaris en/of conservator zullen de te onderzoeken documenten/klompen uit het archief halen en overhandigen aan de onderzoeker. De onderzoeker bestudeert de stukken in het Klompenmuseum, deze worden nooit meegenomen. Wij ontvangen graag een kopie van het onderzoek, om toe te voegen aan onze collectie.

Bekijk ook onze zeer complete inventaris.

Bekijk onze openingstijden.